Ans werkt in het beeldzorgteam van Careyn
Er zijn veel mensen die extra zorg en ondersteuning nodig hebben, maar het is moeilijk om genoeg collega’s te vinden om te helpen. Dit betekent dat we creatief moeten zijn en manieren moeten vinden om cliënten te helpen met de collega’s die we hebben. Daarom is vorig jaar in juli de “Digitale Zorgroute” gestart in Nissewaard. In deze route leveren we zorg via een speciale tablet van de Compaan. In dit artikel delen we de ervaringen en inzichten van Ans Frijters en bespreken we de rol van de Compaan in het ondersteunen van ouderen thuis. Maar hoe werkt zo’n digitale route? Wat vinden de collega’s en cliënten ervan? Beeldzorgmedewerker Ans vertelt ons er meer over.
Wat is beeldbellen en hoe gaat dat in z’n werk?
Beeldbellen is eigenlijk zorg verlenen via een scherm, zoals een tablet. Wij gebruiken daarvoor de Compaan. Dit is een hele simpele tablet, die zo is gemaakt dat deze gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken is. Voordat we beginnen met beeldbellen leggen we de cliënt eerst uit hoe het werkt. Daarna bellen we de cliënten in via de Compaan. De Compaan bij de cliënt thuis gaat dan over. Als de cliënt opneemt, dan kunnen we elkaar zien en contact maken en zorg verlenen via het scherm. Het is heel simpel en mensen zijn vaak bang dat ze het niet kunnen, maar ze hoeven alleen maar op een knop te drukken om contact te maken. Als we het introduceren, zien ze hoe simpel het is en zijn ze meestal enthousiast om het te gebruiken.
Welke zorg kun je leveren met de Compaan?
Beeldzorg kan worden ingezet voor verschillende cliënten, bijvoorbeeld voor het controleren van medicatie via een baxtersysteem, waarbij de cliënt de medicijnen laat zien via het beeldscherm en de zorgverlener controleert of het klopt en de medicatie aftekent via Boomerweb. Ook wondzorg kan op afstand worden uitgevoerd doordat de cliënt het wondje aan de zorgverlener te laat zien en indien nodig komt het team fysiek langs om te kijken. Een voorbeeld van een cliënt die gebruikmaakte van beeldzorg is een vrouw die uit een verpleeghuis wilde komen en eerst op proef thuis verbleef. Ik belde dagelijks om te kijken hoe het ging en om vragen te beantwoorden. Door het inzetten van beeldzorg kon de vrouw uiteindelijk definitief naar huis. Voor sommige cliënten blijft er echter nog steeds fysieke zorg nodig, bijvoorbeeld in het geval van een Freestyle Libre of een wondje aan het been. De samenwerking met het wijkteam verloopt goed en er is vaak contact.
Hoe was het voor jou om te starten als beeldzorgmedewerker?
Als beeldzorgmedewerker ben ik begonnen nadat ik in de ziektewet kwam, omdat ik fysiek belastende zorgtaken niet meer aankon. Ik moest op zoek naar ander werk en kreeg taken die ik allemaal uitvoerde. Op een gegeven moment werd mij gevraagd of ik wilde meewerken aan een pilot voor beeldbellen en ik vond dit een fijne kans. Ik ben samen met Samantha, onze Programmamanager Innovatie, in het beeldbellen gestapt en ik vond het leuk om te doen. Het was een grote uitdaging omdat ik van werken in de zorg naar achter een computer moest gaan, maar ik hield toch altijd de zorg in mijn achterhoofd en deed alles om deze af te handelen.
De uitdaging voor mij was het digitale gedeelte van het beeldbellen, of ik dit wel kon en het viel me uiteindelijk 100% mee. Het eigen maken van het beeldbellen was eigenlijk heel simpel. We hebben geleerd hoe we moesten inbellen en hoe we de tablets moesten klaarmaken. Alles werd goed uitgelegd en Compaan bood alle hulp die ik nodig had.
Wat is het grootste voordeel van zorg via beeldbellen?
Het grootste voordeel van beeldzorg is dat er meer tijd en aandacht is voor de cliënten. We helpen veel cliënten met medicijnen aanreiken. Voor deze cliënten moet het wijkteam vaak drie keer op een dag heen en weer met de fiets of auto. Deze reistijd hebben we met beeldzorg niet. Daardoor is er meer tijd om vragen te beantwoorden en persoonlijke aandacht te geven. Cliënten waarderen deze persoonlijke benadering en geven aan dat ze het prettig vinden. Ondanks dat de zorg via beeld gaat is er toch meer tijd voor écht contact. Ik zie dat de mensen het heel leuk en fijn vinden om het te doen. Ze zeggen ook: “nou dat mag van mij best wel blijven hoor, dit hoeft niet weg”.
Daarnaast ontlast beeldzorg de zorgteams en kunnen ze in de tijd die ze hiermee besparen andere cliënten helpen. Ook voor zorgverleners zelf is beeldzorg een voordeel, omdat ze minder fysiek belast worden en vanuit kantoor of huis kunnen werken als dat nodig is. Op deze manier kan ik ondanks mijn fysieke klachten mijn werk blijven doen. Dat is een heel groot voordeel, want anders had ik niks meer gekund. En ik blijf contact houden met de teams en collega's. Dus je blijft ook nog echt bezig in de zorg, maar dan net iets anders.
“Ondanks dat de zorg via beeld gaat, is er toch meer tijd voor écht contact”
Wat is de grootste uitdaging die je bent tegengekomen?
De grootste uitdaging voor beeldzorg lijkt te zijn om mensen enthousiast te maken om het te gaan doen. Dit vereist soms wat overtuiging en uitleg. Vaak zijn mensen terughoudend omdat ze niet bekend zijn met de technologie. Het is daarom belangrijk om de voordelen van beeldbellen goed uit te leggen, zowel aan cliënten als aan zorgverleners. Ik kan me herinneren dat een cliënt zei dat het niet zou werken voor hem, maar na uitleg en een persoonlijk bezoek was hij alsnog enthousiast en wilde hij juist direct starten. Om beeldzorg een succes te maken moeten we collega’s, zoals de zorgcoördinatoren en de wijkverpleegkundigen betrekken, goed doorvragen en te laten zien dat beeldzorg een waardevolle toevoeging kan zijn voor hun werk. Soms zijn collega’s bijvoorbeeld bang dat de cliënt eenzaam is zonder fysieke zorg, maar we zien dat het gevoel van eenzaamheid juist verminderd omdat mensen met de Compaan toch meer contact hebben met anderen, ook al is het op afstand.
Als zorgverlener is het belangrijk om de teams goed te informeren en te begeleiden bij de overstap naar beeldzorg. We gaan naar de teams toe tijdens hun teamoverleg en geven dan een uitleg over beeldzorg. Dit verduidelijkt de mogelijkheden en voordelen van beeldzorg, waardoor het voor hen duidelijker wordt hoe zij dit kunnen inzetten.
Kortom, de digitale zorgroute via beeldbellen biedt nieuwe mogelijkheden voor zorgverleners en cliënten. De digitale zorgroute bood Ans de kans om weer in de zorg te werken. Ondanks dat de zorg via beeld gaat, is er écht contact. De Compaan is een eenvoudige manier om cliënten te thuis helpen en te ondersteunen, waardoor er meer tijd overblijft om vragen te beantwoorden en een gesprek te voeren.
Meer weten over beeldzorg? Bekijk dan onze Q&A waarin Ans Frijters, Doenja Nobel - ten Dolle en Samantha di Rocco in gesprek gingen over beeldzorg:
Of bekijk de video op YouTube via de link.