Een midweek logeren in Buitenhof

Tijdens de persconferentie van 6 mei jl. hoorde Norbert van der Hoeven (locatiemanager Buitenhof) dat bezoek in de verpleeghuizen de komende tijd nog niet zou worden toegestaan wegens corona. Wat zou dit betekenen voor de opening van de nieuwe locatie Buitenhof? De teams hadden de verhuisplannen al voorbereid, maar moesten terug naar de tekentafel. Want hoe zorg je ervoor dat de opening veilig en aangenaam verloopt voor de bewoners? Een uitdaging die heeft geleid tot een bijzonder verhuisconcept.

Met de kersverse oplevering van Buitenhof, nemen de bewoners begin juni hun intrek in hun nieuwe thuis. Een verhuizing gaat gepaard met veel bewegingen. Appartementen en bergingen moeten worden uitgezocht, meubels en andere eigendommen worden verplaatst. Een logistiek ballet met een ensemble van mensen, wat bij het ‘oude normaal’ goed is uit te voeren. Maar de corona-maatregelen van vandaag, vragen om een compleet nieuwe benadering. En doordat een verhuizing an sich al niet leuk is voor de bewoners, is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat de intrek zo aangenaam mogelijk wordt.

Om het risico op coronabesmetting te minimaliseren is het nieuwe plan volledig gebaseerd op de overheidsmaatregelen en RIVM- richtlijnen. Hieruit blijkt dat het beter is wanneer de bewoners zelf niet aanwezig zijn tijdens de verhuizing. De bewoners kunnen bijvoorbeeld in een hotel verblijven. En alhoewel hotels comfortabel en rustig zijn, is het geen handige plek voor de zorg. Maar de gedachte van ‘eventjes logeren op een fijne plek’ inspireerde wel tot een ander idee: een midweek logeren op Buitenhof zelf.

Logeren op Buitenhof
De nieuwe Careyn locatie telt zes etages met op elke etage appartementen en een riante huiskamer. Bij de opening worden niet meteen alle etages in gebruik genomen en zijn er tijdens de verhuisperiode drie etages leeg. De bewoners kunnen vier dagen en overnachtingen op deze etages logeren. De woonkamers worden gereedgemaakt voor de gasten en de kamerappartementen worden ingericht als hotelkamers. Daarnaast zal er dubbele zorg beschikbaar zijn, een arts en een psycholoog om het verblijf zorg-technisch goed te ondersteunen en er ook een gezellig verblijf van te maken.

Gedurende de logeerdagen, kan de familie en mantelzorg op de locatie Tuindorp-Oost zorgvuldig de eigendommen selecteren. Vervolgens kunnen de medewerkers van het verhuisbedrijf de Haan de eigendommen naar de locatie Buitenhof verplaatsen. Daarna kan de familie en mantelzorg de laatste hand leggen aan de inrichting. Tot slot wordt alles gedesinfecteerd en schoongemaakt, en kunnen de bewoners intrekken in hun nieuwe appartement.

  

Samen met de bewoners
Het plan werd als eerste besproken met de cliënten en hun familie en mantelzorgers. Zij waren unaniem erg positief over het plan en dachten graag mee over de verdere uitwerking. De cliëntenraad noemde het plan erg creatief en vooral een out-of-the-box oplossing, die vanuit het welbevinden van de cliënt is beredeneerd. Zeker omdat het plan zoveel mogelijk zorgt voor rust voor de cliënt.

Met verschillende scenario’s en aanvullende suggesties kon het plan verder worden besproken met de GGD, een arts-microbioloog van het UMC en het outbreak managementteam van Careyn Utrecht-Stad. Dit om te verzekeren dat het plan aan alle veiligheidseisen en maatregelen voldoet.

Persoonlijke aandacht
De opening van de nieuwe zorglocatie is en blijft een ingrijpende gebeurtenis voor de bewoners. Er moet daarom ruimte worden gegeven aan de bewoners om hun verhaal te kunnen doen. Zo zit Norbert met bewoners aan tafel om te helpen met de inrichting van hun appartement en belt hij de familie en achterban op om alle vragen te beantwoorden. Door persoonlijke aandacht te geven probeert het team voor duidelijkheid, rust en een goed welbevinden te zorgen. Zo vraagt de verhuizing van een grote groep juist om extra individuele begeleiding om het gehele traject zo comfortabel en fijn mogelijk te maken. Voor de bewoners en hun familie en mantelzorgers.

  

Met de huidige corona-maatregelen kost elke stap extra creativiteit, voorzichtigheid en energie. En net zoals dit bijzondere plan, is het iets waar we elke dag ons uiterste best zullen blijven doen om hier rekening mee te houden. Voor de bewoners en samen met de bewoners. Samen met elkaar.

Klik hier voor meer informatie over Buitenhof.