Mini-Documentaire: Statushouders Kibrom & Matiwos in de Zorg

Dit is het verhaal van Kibrom en Matiwos: twee Eritrese statushouders die veel hebben meegemaakt en inmiddels al een paar jaar in Nederland wonen. Met een wens om in de ouderenzorg te werken, kwamen de mannen zomer 2019 via de uitvoeringsinstantie Ferm Werk (Woerden) bij Careyn terecht. Hier wilden zij de BBL-opleiding Verpleegkundige volgen, maar de toelatingseis is gebaseerd op een bepaald niveau Nederlandse taal. Zoals je kan voorstellen is dat nog niet zo makkelijk.

Ferm Werk en Careyn bedachten daarom een plan om hen te helpen: ze konden bij Careyn stage blijven lopen, terwijl zij bij Ferm Werk Nederlandse lessen zouden blijven volgen ter voorbereiding op de toets. Zo konden Kibrom en Matiwos (praktijk)ervaring opdoen in de Nederlandse zorg en oefenen met de Nederlandse taal in omgang met de ouderen.


We hebben Kibrom en Matiwos sinds september 2019 gevolgd in hun traject op de dagbesteding van Weddesteyn (Woerden) en de Cope (Kamerik). Met de hoop dat zij binnenkort konden beginnen aan de opleiding in de zorg.