Werken met mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH): "Het is een hele complexe, maar leukste doelgroep die er is"

Waarom heb je voor dit werk gekozen?

"Geen dag is hetzelfde", vertelt Marjolijn, werkzaam als hbo verpleegkundige in opleiding. "Binnen deze groep is iedereen uniek, men heeft allemaal hersenletsel, maar het gedrag dat ze laten zien is allemaal anders. Iedereen heeft weer een andere benadering nodig, wat voor de een werkt, hoeft niet voor de ander te werken." Daar is Valesca, al tweeënhalf jaar werkzaam als verzorgende IG, het helemaal mee eens. "Ik begon mijn carrière in de gehandicaptenzorg, dit was al een hele bewuste keuze voor mij. Doordat ik ben verhuisd ben ik hier in Brielle terecht gekomen. Werken met mensen met NAH is een uitdaging. Je moet echt een relatie met de mensen opbouwen en stevig in je schoenen staan."

Naast begeleiding ook verpleegtechnische handelingen

"We werken trouwens niet alleen met ouderen", vertelt Marjolijn. ‘We hebben twee etages, een voor mensen tussen de 18 en 65 jaar en een voor mensen ouder dan 65 jaar." Valesca: "de Plantage is een verpleeghuis, dus naast begeleiding verzorgen we ook wonden en verrichten we veel andere verpleegtechnische handelingen."

"Uiteraard eten we samen met de groep en zorgen we ervoor dat de mensen naar de individuele of groepsdagbesteding gaan. Denk aan bloemschikken, bakken, houtbewerking of muziekmiddagen."

LBS

Op de Plantage wonen ook een aantal mensen met een LBS, dat staat voor een langdurige bewustzijnsstoornis. Deze mensen hebben ernstige hersenletsel opgelopen, bijvoorbeeld door een verkeersongeluk. Binnen Nederland zijn er nog geen 50 mensen die dit hebben en Careyn helpt een aantal van hen binnen de Plantage. Valesca vertelt dat ze juist veel voldoening krijgt door deze mensen te begeleiden en te helpen.

Valesca: "Juist doordat deze mensen zo weinig kunnen, kan een bepaalde blik of een klein gebaar met de hand heel veel betekenen. Je bent als verzorgende en verpleegkundige heel erg verantwoordelijk voor deze mensen en observeren is daarbij heel belangrijk. Je bent heel erg met die mensen bezig en probeert hen te lezen."

Marjolijn: "Hoe langer je hier werkt, hoe meer signalen je ziet waar je op in kunt spelen."

Niet altijd even makkelijk

Het werk is zeker niet makkelijk. "Je moet goed in kunnen spelen op gedrag, we werken met benaderingsplannen en signaleringsplannen," vertelt Valesca. "Als het in de ochtend mis gaat, dan heb je daar in de nacht nog steeds last van. Je moet echt een teamspeler zijn." Marjolijn: "Verbale en fysieke agressie komt hier zeker voor. Daar moet je mee om kunnen gaan. Je moet kunnen begrijpen dat deze mensen dat niet bewust doen en dat het niet persoonlijk bedoeld is. Daarnaast moet je heel consequent zijn en je grenzen kunnen aangeven. Geduld hebben is ook belangrijk, soms moet je het wel 20 keer uitleggen."

"Het is een hele complexe maar leukste doelgroep die er is", vertelt Valesca met een glimlach. 

 

Wat is het mooiste moment dat je hebt meegemaakt?

Valesca: "Toen ik hier net werkte had ik een meerzorgdienst. Ik wist niet zo goed wat ik moest organiseren dus toen heb ik, omdat het bijna Pasen was, maar een paar paaskleurplaten uitgeprint en wilde ik met alle bewoners gaan kleuren. Dat vonden een aantal bewoners maar niks en er kwamen een heleboel negatieve reacties waardoor ik helemaal onzeker werd. Een vrouw op de afdeling nam het echter voor mij op. Je ziet toch dat dit meisje haar best doet, riep ze. Daarna begon iedereen te kleuren en wilden ze na een tijdje zelfs niet meer stoppen. Het werd uiteindelijk een hele geslaagde middag."

Marjolijn: "We zijn een keer met de hele groep naar een pannenkoekenboerderij geweest. Iedereen had het gezellig met elkaar en er heerste een goede harmonie tussen de bewoners. Binnen het huis is dat zeker niet vanzelfsprekend. Soms ga ik met een bewoner even boodschappen doen. Ik voel mij eindelijk weer mijzelf, vertelde deze bewoner mij laatst. Ja, dat maakt wel je dag."

Werken bij Careyn

Op de NAH afdelingen zijn we op zoek naar nieuwe collega’s, denk aan verzorgende IG, mbo en hbo verpleegkundigen. Zowel Marjolijn als Valesca werken al meer dan twee jaar voor Careyn en zijn erg tevreden met Careyn als werkgever. Marjolijn: "Careyn is een prettige werkgever, je hebt veel doorgroeimogelijkheden en goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een fietsplan."

"Als je iets voorstelt, dan wordt er naar je geluisterd", vertelt Valesca.

Zowel Valesca als Marjolijn willen op den duur graag een vervolgopleiding doen, bij Careyn is dat geen probleem. "Laatst hebben we met z’n allen nog een cursus ABC methodiek gevolgd. Zo kunnen we bepaalde gedrag bij onze cliënten nog beter herkennen", vertelt Valesca.

Interesse om samen met Marjolijn en Valesca aan de slag te gaan? Bekijk de vacatures op https://rb.gy/5e9ap